Er zijn verschillende soorten spierpijn. Je kunt het hebben van een cardio workout of van krachttraining. Over het algemeen herstel je sneller van cardio dan van krachttraining.

Hieronder een gemiddeld overzicht met de herstelperiode en aanbevolen rust per training. Uiteraard kan dit verschillen per persoon, en spelen er nog een aantal factoren mee bij het herstel zoals: voeding, slaap, stress en je lichamelijke conditie.

  • Gemiddelde duurtraining (hardlopen, skeeleren, fietsen etc):
    24 uur rust
  • Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief):
    minimaal 48 uur rust
  • Gemiddelde krachttraining:
    48 uur rust
  • Zeer intensieve krachttraining:
    72 – 96 uur rust
CARDIO (DUURTRAINING)

Een aantal voorbeelden van duurtrainingen zijn:

  • Hardlopen
  • Touwtje springen
  • Boksen
  • Traplopen
  • Samengestelde oefeningen (zonder pauze)
  • Fietsten
  • Skeeleren

De rust van cardio training is dus erg kort en je zou iedere dag cardio training kunnen doen. Dit is natuurlijk ook te combineren met krachttraining. Wanneer je een dag rust hebt van krachttraining zou je ook cardio training kunnen doen.

KRACHTTRAINING

Doe je aan krachttraining? Dan is het samen met goed herstel verstandig te kijken naar het type schema dat je doet.

  • Train jij gemiddeld één tot drie keer per week, dan kun je een full body work-out volgen. Je traint dan iedere work-out je hele lichaam. Na zo’n training is het belangrijk dat je minimaal een dag ertussen rust neemt.
  • Train je meer dan drie keer per week, dan is het verstandig een splitschema te volgen. Je traint dan bijvoorbeeld de ene dag de voorkant van je benen en borst. De andere dag train je rug en achterkant benen. Een derde training kan dan voor je schouders, biceps en triceps zijn. De vierde dag begin je weer met voorkant benen en borst. Met dit schema train elke keer een andere spiergroep waardoor je toch die aantal uren rust kunt geven aan de verschillende spiergroepen.

Voor informatie over een splitschema kun je mailen naar noyah@meersports.nl. Op ons YouTube kanaal staat ook een uitleg van een 21 dagen splitschema.

WAAROM IS RUST ZO BELANGRIJK?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, kun je even kijken naar het super compensatie-model. Zie onderstaand plaatje. Als je goed kijkt, zie je dat je lichaam dus niet alleen herstelt na een training, maar na het herstel volgt zelfs een hoger niveau. Wacht na je herstel dus niet te lang met een volgende work-out, want dan blijf je op hetzelfde niveau steken. Aan de andere kant, als je nog in fase twee zit en aan het herstellen bent, dan boek je juist geen vooruitgang. Doe je dat te vaak, dan volgt overtraining. Dat wil je je lichaam niet aandoen! Zit je precies in fase drie, dan betekent het vooruitgang, en werk je aan meer spiermassa. Yay!

Supercompensatie fases

CONCLUSIE

Is het handig om te trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige keer? Ja, en nee. Je mag trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je (lekker eigenwijs) toch deze spiergroepen trainen dan is het aan te raden om, naast een goede warming-up en voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen.

Hopelijk kun je iets met deze informatie om thuis je trainingen in te plannen.
Succes met trainen en blijf in beweging!

gymster-subscribe-image
Blijf altijd op de hoogte
Schrijf je direct in en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.