Je wilt het echt heel graag afvallen en/of gezonder gaan eten, maar toch lukt het maar niet! Waar zit die denkbeeldige knop om om te zetten en er echt vol voor te gaan?

Hieronder vind je verschillende trucjes om die knop definitief om te zetten.

Bepaal je essentiële waarom!

Vaak weet je meteen WAT je graag wilt en HOE je het gaat doen, maar het is juist veel belangrijker om te bepalen WAAROM je graag wilt afvallen en/of gezonder wilt eten. De WAAROM is de belangrijkste factor om die denkbeeldige knop om te zetten. Bepaal eerst je WAAROM en daarna pas de HOE en WAT!

Schrijf je motivatie uit

Het is onmogelijk om gefocust te blijven wanneer je doelen niet concreet gemaakt zijn. Schrijf daarom je motivatie zo goed mogelijk uit! Wanneer je doelen stelt, behaal je ook beter je resultaat. Gebruik hierbij je WAAROM. Zorg dat deze helder en uitgebreid op een A4’tje komt te staan. Lees deze elke dag door of hang deze op een goed zichtbare plek!

Denk lange termijn

Visualiseer bijvoorbeeld jezelf happy aan het strand, in je nieuwe fitte lichaam tijdens je al geplande vakantie (nu even lastig, maar oké). Maak hiervan een moodboard en hang deze zichtbaar op. Of koop bijvoorbeeld een streef outfit! Zo maak je het voor jezelf concreter in je hoofd en tastbaarder en is het “makkelijker” om die knop om te zetten. Het is net als doelen opschrijven en ze ophangen. Doordat je het elke dag/week ziet, verlies jij je doel letterlijk niet uit het oog en voel je de noodzaak des te meer.

Vraag hulp bij je naasten of bij een professional

Door hulp te vragen aan naasten of een professional heb je een stok achter de deur, iemand die je op je pad houdt. Dit maakt het voor jou ook makkelijker om je doelen te halen. Vertel hem of haar precies wat je gaat doen om iets te bereiken. Vertel ook diegene over je valkuilen! Ben hierin heel eerlijk, zodat je de knop voor eens en altijd om kan zetten.

Plan vooraf je maaltijden

Het aanleren van nieuwe gewoontes is heel lastig. Het beste kun je iets heel vaak herhalen, zodat het een nieuwe gewoonte wordt. Als je de knop om wil zetten, moet je je nieuwe gedrag zoveel mogelijk automatiseren. Om je eetgedrag aan te pakken werkt het het beste om een weekschema te maken. Zo weet je precies wat je die week mag eten en heb je meteen structuur. Zorg er wel voor dat je goed varieert.

Verander je ongezonde gewoontes

Dit is het aller moeilijkste om te doen, want die saboteren je enorm in het behalen van je doelen. Gewoontes zitten zo ingebakken, dat het lastig is om die uit je systeem te krijgen. Dit kost tijd. Ook zijn hierbij vaak andere personen betrokken. Bijvoorbeeld bij een wekelijkse vrijmibo op je werk of bij je wekelijkse friet-/ pizzadag thuis. Dit soort gewoontes dienen doorbroken te worden om die knop definitief om te zetten! Waarschijnlijk vinden ze het niet gezellig dat je niet mee doet, maar vertel ze duidelijk waarom niet. Zo krijg je begrip en kunnen ze je helpen. Kies altijd voor jezelf!

gymster-subscribe-image
Blijf altijd op de hoogte
Schrijf je direct in en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.