Noyah goes vegan

Noyah goes vegan

Onze collega Meer Sporty Noyah volgt nu een tijd een veganistische levensstijl. Hieronder vertelt hij hier zijn ervaring mee.

Hoi allemaal,

Ik ben nu bijna 4 weken verder en ik ben tot nu toe erg positief over mijn veganistische levensstijl. Ook voor mij was het op het begin even omschakelen. Wat ik vooral belangrijk vond waren de volgende onderwerpen. Wat is het verschil in voedingswaarde tussen dierlijke en plantaardige eiwitten? En wat ik nog meer zou moeten aanpassen om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen? In dierlijke eiwitten zitten alle aminozuren die je lichaam nodig heeft en in plantaardige eiwitten wat minder. Door middel van wat extra supplementen te gebruiken hoop ik toch dat ik de juiste hoeveelheden binnenkrijg. Zodoende gebruik ik wat aminozuren. Ook de vitamine B12 is een belangrijke aanvulling die niet mag ontbreken. Je zou eventueel de omega 3 nog kunnen aanschaffen, maar die krijg ik ook genoeg binnen met zaden zoals chiazaad , sesamzaad, hennepzaad.

Met deze kennis ging ik op zoek naar leuke recepten. Het viel me op dat je toch vrij gevarieerd kunt eten en dat er zeker wel lekkere recepten tussen zitten. Ook kom ik veel ingrediënten bij waar ik nauwelijks van gehoord had. Houdt er rekening mee dat boodschappen doen de eerste weken iets meer tijd gaan kosten ?. Nu loop ik de supermarkt binnen en weet ik waar ik moet zoeken. Dat maakt het zeker makkelijker om mij eetpatroon door te zetten.

Zoals ik al zei, het veganistisch eten bevalt me heel goed. Het geeft me meer energie en ik voel me fitter. Of dat dan komt door dit eetpatroon kan ik na 4 weken nog niet zeggen, maar ik ga door!

Wat ik ook merk is dat ik langer een verzadigd gevoel heb. Voordat ik met deze levensstijl begon probeerde ik al zo mijn mogelijk suikers te eten. Door het eten van volkoren pasta’s, volkoren rijst, zoete aardappelen en havermout voorzie je jouw lichaam van trage koolhydraten. Je merkt dan dat je suikerspiegel minder gaat schommelen. Dit is belangrijk om een constante flow van energie te hebben. Geen dipjes meer tijdens intensieve inspanning en over de hele dag meer energie! Je behoefte aan suikers verminderd, waardoor het makkelijker wordt om lekkere dingen te laten staan!

De afgelopen weken heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende recepten. Er zijn er een paar die toch erg lekker zijn. Die deel ik daarom graag met jullie! Misschien is een tijdje vegan leven ook wel een keer iets voor jou? Probeer het gemakkelijk uit met een van onderstaande recepten. ?

 

Gerechten

 

Zoete aardappelschotel met vegetarische kipstukjes (4 personen)
 • 1000 gram in blokjes gesneden zoete aardappel
 • 250 gram vegetarische kipstukjes
 • 4 stengels bosuien
 • 1 grote rode ui
 • 1 groene paprika
 • 250 ml vegan kookroom
 • 2 tl paprikapoeder
 • Optioneel: Edelgistvlokken
 • Optioneel: Chilipeper

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 200 graden
 2. Snijd de zoete aardappels in blokjes van ongeveer 1.5 cm
 3. Doe de zoete aardappel in een pan en kook het voor 3 tot 5 minuten zodat ze niet te hard zijn.
 4. Snijd ondertussen de bosuien in ringetjes, de paprika en versnipper de uien.
 5. Giet de aardappelen goed af en voeg de bosuien, paprika. uien en kipreepjes toe. Roer alles goed door elkaar en voeg de kookroom toe.
 6. Voeg twee theelepels paprikapoeder toe en eventueel wat chili peper wil je het wat pittiger maken.
 7. Doe het geheel in een ovenschaal en bak het 30 minuten in de oven.
 8. Voeg eventueel wat edelgistvlokken toe voor een lichte kaassmaak.

 

Nasigoreng met zilvervliesrijst, bloemkoolrijst en blokjes tempeh (4 personen)
 • 150 gram zilvervliesrijst
 • 150 gram bloemkoolrijst
 • 1 groene paprika
 • 1 rode paprika
 • 3 rode uien
 • 100 gram broccoli
 • 100 gram geraspte wortelen
 • 2 eetlepels sesamolie
 • 4 eetlepels ketjap manis
 • 4 eetlepels sojasaus
 • Sap van 1 citroen
 • Peper en zout
 • 400 gram tempeh (marineren met 3 eetlepels sojasaus. 1 ½ eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel kurkumapoeder)
 • Optioneel: Sesamzaad

 

Tempeh marineren (minimaal 15 minuten in de marinade laten staan)

 1. Tempeh in blokjes snijden van 1 cm
 2. Meng de blokjes met 3 eetlepels sojasaus, 1 ½ eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel kurkuma.
 3. Bak de blokjes een kleine 10 minuten op middelhoog vuur.

Bereidingswijze

 1. Kook de zilvervliesrijst en bloemkoolrijst volgens de gebruiksaanwijzing.
 2. Snijd de paprika’s, uien en broccoli fijn. Wok dit samen met de wortel in een grote wokpan.
 3. Maak de saus voor de nasi door twee eetlepels sesamolie, 4 eetlepels ketjap manis, 4 eetlepels sojasaus en het sap van 1 citroen te mengen.
 4. Giet de saus bij de groente en roer het goed door.
 5. Voeg de zilvervliesrijst en de bloemkoolrijst toe en meng het door elkaar.
 6. Voeg de gebakken tempeh blokjes toe en roer het door elkaar.je kunt er eventueel ook extra sesamzaad aan toevoegen.
facebook
twitter
linkedin
instagram
youtube